Du är här

Matilda Hübinette

En fin sommar – trots pollenbesvär

Äntligen är sommaren här! Det är extra härligt att ha hund i sommartider. Baksidan med härliga sommardagar är pollen och ökade allergibesvär. Pollenplågan är inte rolig för oss allergiker och pollen kan göra att andra allergier upplevs jobbigare eftersom kroppen får extra många allergener att tampas med. Jag försöker att undvika att stressa mitt immunförsvar i onödan och jag är inte ett stort fan av att proppa i kroppen en massa allergimediciner, utan försöker helt enkelt minska mängden pollen och hundallergen som jag andas in. 

Jag är noga med att Stinsen badas kontinuerligt med Allergenius Specialschampo samt mellan tvättarna använder jag Allergenius Specialbalsam. Halten av hundallergen minskar när han badas, samtidigt som pollen som har fastnat i hans päls tvättas bort. Stinsen älskar att bada utomhus när det är varmt och vid flera tillfällen har han fått sin veckovisa schamponering utomhus vid stranden istället för i duschen. Jag har luftrenare på inomhus (om du skaffar luftrenare, se då till att filtret har kapacitet att filtrera bort så små partiklar som hundallergen och pollen) samt dammsuger två gånger i veckan med dammsugare som har HEPA-filter. Utan det skulle allergenerna bara virvla runt. Jag följer pollenprognoserna och vädrar inte med öppna fönster när det är höga pollenhalter utomhus. När det regnar blir pollenhalterna låga (pollen är lätt och trycks ner mot marken av regnet) och då passar jag på att vädra. 

Jag och min sambo ville göra en semesterresa där Stinsen kunde följa med och trivas. Valet föll på Höga Kusten. Vi var ett kompisgäng som åkte till en stuga och bodde där tillsammans. Förutom jag var det även en annan person i sällskapet som var hundallergiker, men då Stinsen var nybadad gick det utmärkt ändå! :) Höga Kusten har underbar natur och är ett härligt resemål för både hundar och människor. 

Jag passar på att aktivera Stinsen extra mycket när vi är utomhus, för att han ska vara lugnare inomhus. Stinsen är duktig på att leta på bollar på ängar med högt gräs, följa ett spår, gräva djupa gropar (självlärd) och vid längre skogspromenader brukar Stinsen och jag stanna till i skogen och äta blåbär. Stinsen rensar en blåbärsbuske på blåbär snabbare än vad jag gör.

Ha det gott!
/Tilda & Stinsen

Jag kan som allergiker ha hund i dag – tack vare lydnadsträning 

Efter sex års funderande och planerande hur jag kan minska mängden hundallergin jag får i mig utan att det påverkar hunden på ett negativt sätt, föll så slutligen alla bitar på plats och jag hade möjligheten att skaffa en valp, och det har gått kanonbra!

På sex år hann jag fundera många hundra timmar gällande val av ras. Valet stod främst mellan Rhodesian Ridgeback, Bullmastiff eller Rottweiler. Det blev en Rottweiler, och med facit i hand blev det en perfekt matchning :). Min hund Stinsen har alla egenskaper jag vill ha hos en hund, vi är ett bra team ihop och det går inte med ord att beskriva hur mycket jag tycker om min älskade Stinsen! 
I skrivande stund ska jag erkänna att han är en rätt bångstyrig tonåring, men jag ser redan nu att jag snart har den hund som jag längtat efter under sex år (värt att poängtera; en Rottweiler är ingen förstagångshund, det är en brukshund med starkt psyke och kräver mycket tid och engagemang av sin förare).

Samma dag Stinsen kom hem till mig startade arbetet så smått med att forma honom till en härlig och lycklig familjemedlem. När Stinsen kände sig hemmastad i det nya hemmet så introducerades han på ett positivt sätt för duschen, det var viktigt för mig att han skulle se fram emot att duscha som vuxen. Jag började med att ibland lägga köttbullar i duschen, ibland när stinsen såg, ibland inte. Kul lek tyckte lilla valpen och sprang ofta in och spanade i duschen om det kommit fler köttbullar. Steg två var att leka lite med lite vatten i duschen, och successivt introducerades han för att bli duschad. I dag hoppar han glatt in i alla duschar han ser, så köttbullsplanen föll väl ut :).

Jag reagerar när min hud rispas och det kommer in hund eller kattsaliv under huden, vilket ofta händer när sylvassa valptänder nafsar i händer och fötter. Det är för mycket begärt att en liten valp inte ska bitas, så under träningsperioden använde jag ofta ett par tjocka tofflor inomhus, och när det kliade i Stinsens tänder och han kom i ”krokodil-mode" hade jag ett par handskar som jag drog på mig inomhus. Jag försöker i den mån det går att undvika att reta mitt immunförsvar. 

I dag är stinsen 9 månader. Han gillar livet och han är med mig i princip jämt, i naturen, hemma, och på jobbet (jag driver en pub). Jag tycker det är roligt att ge Stinsen olika arbetsuppgifter. Det är exempelvis ofta födelsedagsabonneringar i Puben, och då blir det rätt många ballonger. När festen är slut hjälper Stinsen mig att ta sönder ballongerna och han genomför uppgiften med stolthet. Jag försöker träna hono att även plocka upp de trasiga ballongerna från golvet och lägga i en sopsäck, men det är en bra bit innan vi är där :). Det är bra för min allergi om Stinsen är extra aktiv utomhus och tar det något lugnare inomhus (virvlar inte upp lika mycket allergen inomhus då), så jag föredrar att främst aktivera honom på olika sätt utomhus. Stinsen älskar att leta efter saker och han gräver gärna om tillfälle ges (han får inte gräva sönder gräsmattan) samt han gillar att ha dragkamp med olika typer av växter som han hittar i skogen. Nästa blogginlägg kommer bland annat handla om olika typer av aktivering. 

Jag är så oändligt tacksam och lycklig över att jag kan ha hund trots allergi och att det fungerar så bra! :)

Ha en härlig dag önskar Stinsen och jag – det ska vi ha :)

Hund trots allergi mot pälsdjur?

Går det som pälsdjursallergiker att skaffa hund, och se till att både hund och allergiker har ett härligt liv tillsammans trots allergin? Stinsen och jag är beviset på att det numera är möjligt! Med hjälp av ny teknik samt olika kreativa sätt att se till att minska mängden hundallergen håller jag min pälsdjursallergi i schack utan att ta mediciner - och min älskade hund Stinsen stortrivs med livet :).

Hundar har alltid varit mitt stora intresse, men i vuxen ålder drabbades jag av pälsdjursallergi som förvärrades och tillslut kunde jag inte ha djur hemma längre. Det är fortfarande ett trauma och trots att det har gått 7 år sedan jag drabbades av pälsdjursallergi är det jobbigt att prata om.

Jag vill inte proppa min kropp full av allergimediciner, utan istället hitta andra sätt att minska mängden hundallergen jag får i mig. Jag vill inte heller att min allergi ska påverka min hunds vardag eller hälsa på något negativt sätt. Efter en lång resa är jag numera matte till en 7-månaders vovve och det fungerar över förväntan, men det har tagit 6 år att komma hit. 

Jag har testat en hel del saker för att se hur det påverkar min allergi. På olika sätt har jag försökt lista ut varför jag reagerar mer mot vissa hundar och mindre mot andra, jag har testat luftrenare i varje rum inomhus, jag har testat olika hundar för att få reda på deras nivåer av olika allegener, jag har testat ett hundschampo & balsam som minskar allergenmängden hos hundar, jag har testat andningsmasker med HEPA-filter, jag har till och med uteslutit samtliga E-ämnen i kosten under ett år för att testa om det påverkade min allergi. 

I den här bloggen kommer jag att tipsa om saker som jag hoppas kunna hjälpa andra, samt berätta om mina kommande ideér jag har för att underlätta livet som pälsdjursallergiker och hundälskare. Jag försöker hela tiden hålla mig uppdaterad om den senaste forskningen gällande pälsdjursallergi, både vad som händer inom svensk forskning men även utomlands.

Bloggen kommer också handla om vardagslivet med min härliga, snälla, aktiva, busiga och väldigt älskade hund Stinsen. Innan jag blev allergisk har jag haft hundraserna: labrador, King Charles Cavalier Spaniel, Chihuahua och Ridgeback. Jag har haft 6 år på mig att fundera på vilken hundras jag skulle välja om jag fick möjlighet att ha en hund igen. 

Vilken hundras det blev efter 6 års fundering, och tips på hur man kan undvika att bli biten av sylvassa valptänder om man reagerar mot hundars saliv, är lite av det som jag kommer att ta upp i nästa blogginlägg. 

Ha det gott, 
Bästa hälsningar från Tilda & Stinsen