Här kan du läsa våra tips om hur du kan göra din hund mindre allergiframkallande. Vi hoppas att våra produkter tillsammans med dessa råd ska göra ditt hundliv roligare och inte lika begränsande. För vi vet att kärleken till våra husdjur får oss att göra stora uppoffringar.
Det finns vissa saker vi kan göra för att få hunden mer allergivänlig. Så ta del av våra råd och glöm inte att när du minskar din hunds allergenutsöndring, så ökar också möjligheten för allergiker i din omgivning att må bättre.
Hunden lämnar avtryck som drabbar allergiker
Även om hundallergiker inte själva har hund, så drabbas de ofta ändå. Osynliga spår av allergen sprids via kläder till allmänna platser och kan därför hamna på sjukhus, skolor och i kollektivtrafik. Hundallergiker begränsas på detta sätt i det dagliga livet och många har svårt att vistas på platser som ofta besöks av hundar.
Tvätta bort allergen
Att tvätta din hund med en allergenminskande produkt är ett effektivt sätt att bli av med de allergen som sitter i pälsen. Det kan du göra med unika Allergenius® Dog Specialschampo. Det är framtaget för att minska mängden allergen och samtidigt återfukta och vårda hundens hud och päls. Många vanliga hundschampon kan verka uttorkande och om de inte återfuktar hundens hud kan det leda till att hunden får flagande hud och istället börjar producera mer allergen.
Ökad hygien ger minskad allergenspridning
Att hålla rent och städa efter din hund är ett bra sätt att minska allergenexponering. Tvätta lakan, filtar och annat som den varit i kontakt med, så får du bort de allergen hunden sprider. För att undvika att allergen vivlar runt i luften är det bra att våttorka med en blöt trasa. Du kan välja att inte ha hunden i sovrummet och se till att hunden slickar dig så lite som möjligt.
Sjukdomar som kan påverka allergenutsöndringen
Allergenet Can f 3 kan öka i hundens saliv om hunden har sår eller infektioner i munnen. Lider hunden av olika hudåkommor, exempelvis seborré, kan det också påverka allergenutsöndringen i hundens päls.
Hanhundar och allergen
Allergenet Can f 5 finns bara i urinen hos hanhundar som ej kastrerats. Sådana hundar bör du därför vara extra noggrann med att hålla rena vid buken och bakbenen. Du bör även undvika att komma i kontakt med hundens urin.
Storlek har också betydelse
En större hund har genom sin storlek en ökad hudyta och utsöndrar därmed i allmänhet en större total mängd allergen. Dock ska man inte glömma att den individuella variationen för allergenutsöndringen är stor.
Mindre allergiframkallande ras?
Forskning har visat att allergennivåerna skiljer sig mer mellan individuella hundar än mellan hundraser. Att det skulle finnas så kallade lågallergena raser är inte belagt. Läs mer i artikeln: Allergivänliga raser – en myt? Det är däremot troligt att vissa hundindivider upplevs som allergivänliga. Det kan bero på att allergenprofilen hos hunden på ett gynnsamt sätt matchar allergiprofilen hos berörd allergiker.
Avger vissa pälstyper mindre allergen?
Det finns många teorier om huruvida pälssorten skulle kunna påverka allergivänligheten hos en hund. Men forskningen har hittills inte visat att vissa pälstyper avger mindre allergen. Forskningen har istället visat att allergenutsöndringen skiljer sig avsevärt mellan olika individer inom varje respektive hundras. Detta är dock ett område vi planerar att forska vidare om. Genom att testa din hund och samtidigt besvara vår enkät, bidrar du med mer kunskap till vår forskning.
Hundfoder och allergenutsöndring
Flera hundägare menar att de märkt skillnad på hundens allergivänlighet i samband med att de bytt foder. Att fodret skulle påverka hundens utsöndring av allergen finns det dock ännu ingen forskning som visar.