Medi-Tec grundades 2011 av två privatpersoner – forskaren Hans Grönlund och författaren Liza Marklund. Liza har alltid älskat katter, men lider av svår pälsdjursallergi. Flera gånger har hon provat att ha så kallade ”lågallergena” pälsdjur hemma, men det har alltid slutat på samma sätt. Efter en tid har hon tvingas ge bort dem. En stor sorg för hela familjen.
2010 läste Liza en tidningsartikel om hur forskaren Hans Grönlund hade utvecklat en ny typ av vaccin som kunde bota kattallergi. Trots det hade läkemedelsindustrin inte visat något som helst intresse för att bidra ekonomiskt till fortsatt forskning. Orsaken är att allergidämpande preparat omsätter flera miljarder kronor varje år.
Liza blev upprörd över att viktig forskning riskerade att stoppas. Hon kontaktade Hans för att höra om det fanns något hon kunde göra. Några månader senare startade de Medi-Tec tillsammans, med målet att bota pälsdjursallergi för gott.
Medi-Tec bedriver forskning inom tre områden: diagnostik, prevention och behandling av pälsdjursallergi. Vårt arbete går ut på att hitta nya vägar till att undvika allergier och på sikt bota dem. Forskningen görs huvudsakligen på Karolinska Institutet och på Medi-Tec försöker vi sedan omvandla resultaten till produkter som ska bidra till så allergivänliga hundar som det är möjligt. Det hjälper dels enskilda allergiker, men också alla andra, eftersom det minskar mängden allergener i samhället.
För att lyckas är det viktigt att vi ständigt ökar våra och andras kunskaper om allergiers och allergeners mekanismer. Därför etablerar och fördjupar vi hela tiden samarbeten med olika specialister. Det kan till exempel vara duktiga veterinärer och framstående forskare inom miljö och medicin.
Tillsammans forskar vi och bygger kunskap om:
- Var och hur man hittar de minst allergiframkallande djuren.
Hur man kan minska mängden allergen som djuren avger – genom val av kost, skötsel, kastrering etc.
Hur djurens olika sjukdomar inverkar på deras allergenutsöndring.
Djurens fysiologi och de mekanismer som gör att allergener utsöndras hos hundar, katter och hästar.
Kunskaperna använder vi sedan för att hitta nya vägar till att undvika allergier och skapa behandling mot dem.