Evelina Hermansen

Nu har vi testat Allergenius – Det funkar jättebra!

06/09/2019. Det har nu gått ett par månader sedan vi började använda Allergenius produkter. Bland det bästa av allt är att jag inte blir allergisk när jag badar hundarna, trots att jag badar alla tre. Tidigare har jag blivit fruktansvärt allergisk efter bad så det är något som jag har dragit mig för att göra. Jag badar dock ändå inte hundarna så ofta men underhåller deras päls mellan tvättarna med Allergenius Leave in balsam i sprayform. Efter jag sprayat så borstar jag in produkten i pälsen. Det funkar jättebra!

Under hundarnas mest aktiva tävlingsperioder är jag ofta lite sämre i allergin. Det beror på att vi bor på hotell i hundrum, där det såklart bott många andra hundar i och det reagerar jag på. Speciellt i rum med heltäckningsmatta. Det blir extra viktigt för mig att underhålla medicineringen då – något jag till och från slarvat med i många år tyvärr. Ju äldre jag blivit, desto mer har jag insett hur viktig medicineringen är för att jag ska kunna leva ett så vanligt liv som möjligt. Det är också då som Allergenius blir viktigare för mig att använda, för kan jag bara minska allergenerna på något vis (denna gång på mina egna hundar) så underlättar jag för mig själv.

Dagliga mediciner, noggrann dammsugning med en bra dammsugare, tillskott till hundarna och Allergenius är viktiga hjälpmedel i min vardag för att jag ska klara av att leva med hundar. Jag är glad att dessa hjälpmedel finns och är så effektiva – och att en kortisonkur hjälper mig tillbaka på banan de gånger som allergin bryter ut. Jag har definitivt känt mig bättre i allergin sedan jag började använda Allergenius produkter till mina hundar. Jag har gått på någon kortisonkur sedan vi började, men märkbart mindre än innan. Jag har inte ätit en kortisonkur på hela sommaren! Och då kan jag tillägga att jag även reagerar på bland annat pollen och gräs. Jag tror definitivt att Allergenius hjälpt för när jag inte reagerar på hundarna på samma sätt som jag brukar så bryter inte mina andra allergier heller ut.

Jag och hundarna har haft en fin tävlingssäsong som nu börjar gå mot sitt slut för detta år. Det är ett fåtal tävlingar kvar för oss. I rallylydnaden har Lyra tagit tre certifikat på som bäst 99 av 100 poäng! Axa har debuterat i avancerad klass och tagit tre kvalificerade resultat, titeln RLD A och uppflytt till mästarklass där hon debuterat och varit nära till certifikat. I lydnaden har Axa debuterat i startklass med ett förstapris och uppflytt till lydnadsklass 1. I noseworken har Axa tagit två diplom och blivit uppflyttad till NW2. Sedan har hon klarat doftprovet för NW2 (lagerblad) och vi planerar att debutera under vintern. I agilityn har Axa precis debuterat och visar på fin utveckling! Lyra har tagit sin femte pinne i agilityklass 1 och titeln AgD1. Hon har även debuterat i agilityklass 2 med noll fel.

För att underlätta min allergi i vardagen

16/06/2019. Trots att jag för det mesta lever som om jag inte vore allergisk så får man inte glömma att ta hand om sig själv och sina allergier. För att underlätta min allergi i vardagen använder jag mig av lite olika hjälpmedel. Dels mediciner – antihistamin samt kortisonnäspray dagligen. Vid behov får jag äta kortison, för när jag väl blivit allergisk så dämpar varken antihistamin eller kortisonnäspray utan dessa tar jag enbart i förebyggande syfte. Kortisonet måste jag äta i en vecka och kortison är ju tyvärr inte speciellt bra att behöva stoppa i sig, även om det bara är då och då.

Mina egna hundar tål jag förhållandevis bra, det kan vara jobbigt när de fäller. Hemma sköter min sambo dammsugningen då det är något som kan få mig att bli allergisk. Dock använder vi en dammsugare med HEPA-filter – alltså ett filter i dammsugaren som fångar upp mycket små partiklar – så därför kan jag dammsuga ibland, så länge det inte gått för länge mellan dammsugningarna. Mina hundar får även tillskott som ska hjälpa till att bland annat minska pälsfällning.

Jag låter inte hundar slicka på mig – varken mina händer men definitivt inte i mitt ansikte. Det gäller både mina egna hundar och andras hundar. När jag har klappat andra hundar är jag noga med att tvätta mina händer och inte röra mig i ansiktet innan dess. Typisk allergi för mig är kliande ögon, snorig näsa och framförallt extremt mycket nysningar. Hundar som jag är extra känslig mot får jag även klåda av. Jag är tyvärr en av dem som låter mina hundar sova i sovrummet och även i sängen. Det är inte bra för min allergi men hundarna får enbart vara i sovrummet om nätterna (inte om dagarna) och vi bäddar rent ofta.

Allergenius är något som är ganska nytt för oss just nu. Mina hundar har enbart fått något enstaka bad än så länge, men däremot använder vi leave in balsamet oftare! Att bada tre hundar tycker jag är ganska jobbigt, därför är leave in balsamet guld värt då det gör att vi kan bada mer sällan. Ser fram emot att se vilka långsiktiga resultat användandet av Allergenius ska ge!

Min allergihistoria

08/05/2019. Den börjar i december 2007 när jag fick provresultaten från det test som tagits någon vecka tidigare. Jag hade till och från varit snuvig väldigt länge och vi började därför misstänka att jag är allergisk mot något. Jag var 15 år gammal och hade fått min första hund Nova, en border collie, två år före det. I familjen bodde även den då 13 år gamla schäferblandrasen Nelly.

När jag fick beskedet om att jag är hundallergiker kändes det som om någon slåg undan benen på mig. Jag är allergisk mot mitt allra största intresse, får ordinerat antihistamin och kortisonnäspray och läkaren råder oss att ta bort hundarna då jag absolut inte ska bo med hund. Vi vägrar såklart. Min mamma står då i kö på en schäfervalp som ska födas ca 7-8 veckor senare och säger till mig att hon kanske inte kan köpa valpen. Jag säger till henne att jag kommer inte alltid bo hemma, och hon har längtat efter valp länge så hon ska absolut köpa den.

Det går sedan 3,5 år innan jag flyttar hemifrån, och jag har ganska jobbiga besvär till och från. Förmodligen underlättar det att jag då bor hos min pappa varannan vecka och där är det hundfritt. Min mammas schäfer är jag väldigt känslig mot, men vårt hundintresse kan ingenting stoppa, inte ens min allergi. Jag tränar och tävlar agility aktivt med min Nova, jag utbildar mig till ungdomsledare och agilityinstruktör och håller kurser. Jag lever egentligen precis såsom läkaren har avrått mig från att göra. Mitt immunförsvar är dåligt och jag blir väldigt lätt sjuk – men jag är övertygad om att jag mått ännu sämre om jag inte haft hundarna i mitt liv.

När det var dags att utöka flocken så tittade jag på så kallade allergivänliga raser men jag hittade ingen som jag fastnade för. Jag diskuterade mycket med mig själv och undrade om jag verkligen skulle låta allergin bestämma över vilken ras jag ska köpa. Jag ville ju så gärna ha en till border collie. Och så blev det – Lyra flyttade in hos oss. Min allergi blev lite sämre då, men jag var mycket noga med att tvätta händerna och inte ha henne så mycket uppe i ansiktet. Efter Lyra kom hennes halvsyster Axa, och trots att allergin blossade upp helt otroligt mycket efter att vi varit och valt valp, så blev jag inte mycket sämre när Axa flyttade hem.

Allergier är något jag vet mycket om, eftersom även en av mina hundar är allergisk – men det kan jag berätta om en annan gång.. Hur jag sköter min egen allergi kommer ni få veta i nästa inlägg!