Diana Kotschack - Inte utan mina hundar

Felmeddelande

  • Notice: unserialize(): Error at offset 2 of 19 bytes in variable_initialize() (line 1202 of /home/dafouilf/allergenius.se/includes/bootstrap.inc).
  • Notice: unserialize(): Error at offset 2 of 19 bytes in variable_initialize() (line 1202 of /home/dafouilf/allergenius.se/includes/bootstrap.inc).
  • Notice: unserialize(): Error at offset 2 of 31 bytes in variable_initialize() (line 1202 of /home/dafouilf/allergenius.se/includes/bootstrap.inc).

Efter en lång och härlig sommar tillbringad med familjen och våra två Pomeranians, går det nu mot höst och vinter. För mig innebär det att luften ofta blir fuktig och “råkall”. Dessvärre triggar det igång min astma och även en del andra allergiska besvär.

En lång och härlig sommar

08/10/2019. Jag älskar att vara ute i naturen, ta långa skogspromenader med hundarna och att åka upp till min fasters hus i Dalarna är det bästa jag vet. Att göra avkall på min livsstil är ingenting jag har lust med. Och jag kan omöjligt tänka mig ett liv utan mina hundar.

Min sambo, dotter och jag lever för våra två Pomeranians, Ponyo och Lori. När jag träffade min sambo hade jag en Yorkshireterrier och innan dess har jag haft både hundar, katter, fåglar och även andra smådjur. Djur är en självklar del i mitt liv och har alltid varit det - inte utan mina hundar. En lika självklar del som astma och allergi.

inte utan mina hundar trots allergi

Pricktest och min allergi

På grund av detta gjorde jag för några vintrar sedan ett pricktest och då hände något underligt. Alla prickar blev röda, vilket innebar att jag reagerade på samtliga allergener! Jag hade astma under skolåldern som in princip hade försvunnit. Men det där året drabbades jag av andningssvårigheter, luftrörskatarr, röda fläckar i ansiktet och på halsen samt tappade rösten helt. 

Det värsta med den där vintern var att jag blev allergisk mot allt. Dofter, material, tvättmedel, ja..till och med mina egna hundar som är central del i vår familjs liv. Jag googlade en hel del i desperat försök att hitta en lösning och förstå vad som hände.

Jag hittade begreppet “Sensorisk hyperreaktivitet i luftvägar” som jag lyfte med min husläkare. Hon sa att anledningen till att jag reagerade på alla allergener var för att hela min kropp på något sätt just nu var överkänslig. Jag hade bildat så mycket antikroppar att den reagerade på allt. Det var så jag började fatta att jag kunde minska på allergenerna jag utsatte mig själv för och på det sättet må bättre.

Numera blossar symtomen upp under några veckor på våren (början av pollensäsongen) samt en kortare period höst/vintertid. Tack och lov inte lika illa som dom vintrar jag just berättat om. Symtomen är trots allt rätt så milda och hanterbara. Ibland tar jag allergitabletter och jag har astmasprayen nära tillhands. Jag har också kommit på lite egna knep för att hålla besvären i schack.

Inte utan mina hundar - här är mina bästa tips:

  • Städning - Dammsuga regelbundet. Gärna med en speciell dammsugare för hem med husdjur som har hepa-filter samt våttorka golven efter dammsugning. Även soffa och kuddar rengörs från damm/hundhår och vädras på balkongen.

  • Pälsvård - Låta sambon sköta det mesta av pälsvården, som exempelvis borstning då om jag borstar mina hundar så triggar det min allergi. Tvätta hundarna oftare. Jag har precis börjat använda Special Schampoo och Balsam från Allergenius som minskar allergenerna i hundarnas hud och päls.

  • Hundhår - Inte låta hundarna ligga i sängen eller vistas i sovrummet under allergiperioderna.

  • Parfymfria produkter - Att använda oparfymerat tvättmedel, naturliga ingredienser i skönhetsprodukter och naturmaterial i kläder är något som jag märker hjälper mig mycket.

  • Kosten - Genom att äta mat som ger mig energi och må bra i magen och kroppen upplever jag att dom allergiska och asmatiska besvären inte känns lika jobbiga.

  • Lev som vanligt - Förutom att vidta ovan åtgärder så fortsätter jag leva på som vanligt. Jag gosar med hundarna (går jättebra bara de är tvättas och borstas ofta), jobbar som vanligt, tränar och är ute i friska luften.

inte utan mina hundar i sängen