Debbie Strandberg

Jag har velat ha en egen hund så långt jag minns, och den hund jag sett framför mig har alltid varit en hund med mycket päls! Varför vet jag inte, men visst är det något alldeles speciellt med en fluffig hund? Det tycker jag i alla fall.

Jag växte upp med katt och som tur är har varken jag eller någon i min familj haft besvär med pälsallergi. När jag pratat med andra människor, som önskar att de hade hund men som inte har skaffat en på grund av att de upplever sin allergi som ett hinder, så förstår jag att alla inte har den turen jag och andra icke-allergiker har. Alla kan inte ha en hund med mycket pälFs, kort päls eller "allergivänlig" päls - men med god pälsvård och bra städrutiner hemma har jag förstått att även en pälsallergiker kan öka sina möjligheter till att också leva tillsammans med en hund trots allergi. Jag vill berätta hur min upplevelse med hund varit och jag vill också ge tips för hur du med hund, precis som jag, kan göra för att ha så pälsfritt som möjligt hemma under perioder där hunden fäller.

Sixten - Japansk spets, en hund med mycket päls!

vit hund med mycket päls har en ikea råtta i munnen

Sixten med en IKEA-råtta i munnen.

Sixten är vår familjs första hund, men inte min första. Innan Sixten hade jag en Shiba Inu - också en hund med mycket päls, men det är en annan historia! Jag har länge haft en förkärlek till spetsar och när vi tittade runt efter vilken ras som skulle passa vår familj bäst så föll vi pladask för den japanska spetsen. Enligt SKK är den japanska spetsen "framför allt en sällskaplig familjehund, som är anpassningsbar och fungerar i skiftande miljöer" och det var en stor anledning till att vi valde Sixten. En hund blir ju vad man gör den till, men det hjälpte oss i vårt val av hund att läsa på om rasen innan så vi visste vad det var för typ av hund vi var på väg att köpa.

Debbies tips för den som ska köpa valp

  1. Läs på innan. Välj hund efter vilken livsstil du har, då blir matchningen bäst!
  2. Välj rätt hund. Den kennel du köper din hund från har oftast mycket bra koll på vilken valp i kullen som passar just dig eller din familj bäst. Och om du är allergiker och har testat för vilken av hundens allergener du är känslig mot kan du välja en hund som ger dig mindre allergiska besvär.
  3. Förbered hemma. Valpsäkra, ta ledigt från jobb eller utbildning de första veckorna om du har möjlighet, köp skötselprodukter såsom skonsamma pälsborstar och kloklippare för att vänja hunden vid hantering från tidig ålder.

hund med mycket päls står i en grönskande hundrastgård

Sixten älskar att gräva, han hjälpte därför till att gräva i gropen som redan fanns i en hundrastgård.

Pälsvård för en hund med mycket päls

Min japanska spets Sixten har otroligt fin päls, tycker jag, men med lång och fluffig päls kommer också mycket ansvar. Och när du skaffat hund med mycket päls eller mindre päls är det plötsligt svårt att minnas en tid som inte är helt nedpälsad - hunden börjar fälla på våren, på sommaren med, hösten är inget undantag och när det är vinter verkar det som att pälsen trillar av då också... finns det ingen period som är fällningsfri? En liten tröst som jag förstått med tiden, och som även Linnea Kjellén på Moderna Försäkringar skriver, är att det inte finns hundar som inte fäller alls - men det finns hundar som fäller betydligt mindre päls än andra! 

Alla hundar fäller, och så även min älskade Sixten. Som hundägare tror jag att hundägaren själv brukar ha bäst koll på hur sin egna hunds fällningsperioder ser ut, men här är generella tips som jag hoppas underlättar tiden före, under och efter fällning. Det har åtminstone hjälpt mig och vår familj i vårt hem!

  • Borsta din hund regelbundet året om. Din hund, precis som vi människor, tappar ett antal hårstrån varje dag och genom att regelbundet gå igenom pälsen kommer du få tag på de hårstrån som annars hade fallit av lite varstans hemma! Dessutom tycker många hundar om att bli ompysslade med massage från pälsborsten. När din hund fäller som mest rekommenderar jag borsten Furminator som finns i många olika utföranden för att passa alla hundar. Är din hund känsligare, hitta en skonsam borste som passar din hunds behov bäst!
  • Borsta din hund utomhus. Om du har möjlighet - borsta din hund utomhus! Du minskar pälsen som annars flyger runt i luften hemma, och om du har en känslighet mot någon av hundens allergener så hjälper du till att minska mängden virvlande allergen hemma genom att borsta din hund utanför ditt hem. När Sixten ska borstas tar jag med pälsborsten och en plastpåse för att lägga ner pälsen i, sen går vi ut till en bänk någonstans på vägen under vår promenad. Där kan jag borsta ur all päls som annars hade hamnat i vårt hem, lägger pälsen i påsen och när vi är nöjda med borstningen så slänger jag påsen med päls i någon papperskorg på vägen hem från promenaden. Genom att ta hand om pälsen så slipper jag känna att jag "skräpat ner utomhus" med all Sixtens fluff!
  • Tvätta hunden. När det behövs såklart, det är inte alla hundraser som behöver bad varje vecka eller månad. Min Sixten är en hund med mycket päls men han tvättas egentligen bara när det behövs - vill säga när han skitat ner sig ORDENTLIGT! När du duschar eller badar din hund kan du schamponera in hunden på djupet (jag schamponerar alltid två gånger) - när du sköljer av hunden kommer mycket avfälld päls rinna av tillsammans med pälsprodukterna, plocka upp det som samlas vid golvbrunnen och kasta det i sopkorgen. Använder Allergenius schampo och balsam kan du dessutom minska antalet allergener och på så vis få en allergivänligare hund!
  • Ta hand om hundens hud. Långt ifrån alla hundar har problemfri hud, menar Evidensia i sin Hudundersökning på hund-artikel - den kan vara torr, skör och känslig - och när hundens hud inte mår bra kan det påverka hur mycket hunden fäller. Använd skonsamma produkter när du badar din hund för att skydda hundens hud från att torka ut eller reagera på produktingredienser. Jag vill även tipsa om till exempel Omega-3 eller vitamintillskott, om man känner att man har möjlighet att köpa det till sin hund, det har gett mer glans i Sixtens päls i alla fall! Men ta alltid kontakt med veterinär om du upplever att din hund har besvär med sin hud. 

hund med mycket päls som sitter på en balkong med sin hundkompis

Sixten hänger ute på vår förra balkong en sommardag tillsammans med sin bästa kompis Hugo, en dansk-svensk gårdshund.