Du är här

Sveriges har över en miljon pälsdjursallergiker - Vem hjälper dem?

Allergier ökar explosionsartat och har blivit vår tids folksjukdom. Pälsdjursallergi förekommer hos hela 20 procent av vår befolkning och över 50 procent av alla astmatiker reagerar på dem. Ändå drömmer många om att kunna ha ett pälsdjur. Medi-Tec vill möjliggöra deras drömmar.

Varannan barnfamilj har ett husdjur och många människor väljer att leva med pälsdjur trots allergi. Frågan är när lidandet för allergiker ska få ett slut och när de ska få friheten att kunna leva sina liv med husdjur?

Medi-Tec finns för att hjälpa det växande antalet allergiker

När nästan var tionde person lider av hundallergi, allt fler blir allergiska och behandlingen för att bli botad är både tidskrävande och komplicerad. Då kan vi inte blunda som resten av läkemedelsindustrin. Då kan vi inte nöja oss med dagens ineffektiva allergivaccination. Då behövs en effektivare immunterapi och produkter som underlättar livet för dem som älskar pälsdjur. Därför finns Medi-Tec.

Allergi handlar om allergener

Pälsdjursallergi innebär att du är överkänslig mot de allergener som djuren avger från saliv, hudceller, urin och talgkörtlar. Dessa allergen sätter sig i pälsen och sprids därifrån. Därför kan även djur som inte har så mycket päls vara allergiframkallande. Katt, hund, häst och kanin är de pälsdjur som oftast orsakar allergi. 

Konsekvenser för allergikern

Då allergin utvecklas genom lätt luftburna allergen kan symptom uppstå både vid direkt och indirekt kontakt med pälsdjur. Symptom kan uppträda som rinnsnuva, nysningar, nästäppa samt rinnande och kliande ögon. Hos vissa allergiker uppträder eksem och astma. Därför har många människor med svår hundallergi problem att röra sig fritt i samhället. 

Konsekvenser för samhället

Astma och allergi tillhör de vanligaste kroniska sjukdomarna i världen och i takt med att dessa ökar, stiger också de samhällsekonomiska kostnaderna för t ex sjuk- och vab-dagar. Men det innebär även stora kostnader för individen i form av läkemedel och anpassningar i hemmiljön. Tillgång till bättre och snabbare behandling skulle bidra till vinster både för den enskilde, samhället och landstingen.

Husdjurens viktiga roll för folkhälsan

Vi vill ha en positiv utveckling av vårt samhälle. Det är därför dags att lyfta våra husdjurs viktiga roll för hälsan och den positiva inverkan de har på oss människor. Det är förmodligen därför så många väljer att leva med pälsdjur trots allergi. De upplever att kärleken till deras djur övervinner lidandet. Men dessa människor gör stora uppoffringar och betalar ett högt pris för sina val. Medi-Tec arbetar varje dag för att hjälpa pälsdjursallergiker att leva så fritt som möjligt.