Du är här

Liza Marklund och Hans Grönlund bildade Medi-Tec.

Medi-Tec bildades 2011 av forskaren Hans Grönlund och författaren Liza Marklund. Liza älskar katter men lider av svår päls-djursallergi. Hans har 30 års erfarenhet av allergiforskning. Tillsammans trotsar Liza och Hans de kommersiella krafterna för att bidra till att fler ska få uppfylla sin dröm om att kunna leva med pälsdjur trots allergi. 

Nästan alla känner vi någon som är allergisk mot pälsdjur. Det är inte så konstigt eftersom så många som 15 procent av den svenska befolkningen lider av pälsdjursallergi. Dessutom har var tredje familj i vårt land ett pälsdjur hemma. Frågan är varför behandlingen är så komplicerad och ineffektiv, och varför det finns så få alternativ?

Vaccinforskningen utan ekonomiskt stöd – då bildades Medi-Tec

Liza Marklund blev upprörd över att viktig forskning riskerade att stoppas och att kommersiella aktörer håller tillbaka en permanent lösning. En lösning som kan hjälpa alla pälsdjursallergiker att uppfylla sin dröm om ett husdjur. Dessutom skulle många familjer i Lizas situation slippa traumat som uppstår när man måste lämna bort ett älskat djur.

Liza kontaktade Hans för att höra om det fanns något hon kunde göra. Några månader senare startade de Medi-Tec tillsammans, med målet att bota pälsdjursallergi för gott.

Fakta om grundarna:

Hans Grönlund

Hans Grönlund är en internationellt välmeriterad vetenskapsman med mer än 30 års erfarenhet av allergiforskning. Mellan 1988 och 2000 arbetade han som avdelningschef på Pharmacia och Phadia. Efter det återvände han till forskningsvärlden. Nu är han docent och forskningsledare på CMM (Centrum för Molekylär Medicin) vid Karolinska Institutet i Stockholm.

Lisa Marklund

Liza Marklund är en prisbelönt och internationellt etablerad författare med en bakgrund som journalist och opinionsbildare. Sedan tio år tillbaka arbetar hon även som ambassadör för Unicef. Liza driver flera företag tillsammans med maken Mikael Aspeborg. Hon är även delägare i bokförlaget Piratförlaget.