Minska problemen med hundallergi – Tips och råd

Vid allergi mot pälsdjur reagerar immunförsvaret på vissa av djurens proteiner. Dessa finns i djurens hud, saliv och i vissa fall i urinen. Alla pälsdjur kan ge allergibesvär, men vanligast är allergi mot hund, katt och häst.

Vad kan man göra om man har allergi mot hund i familjen ­– och inte kan tänka sig ett liv utan vovve?  Många har frågat oss och vi har i denna artikel sammanställt lite tips och råd som kan vara användbara.

Hur kan jag minska problemen?

Vi berättar om hur du kan avhjälpa allergiska besvär och minska problemen - här finns tips på allt praktiskt som går att göra!

Hur man kan minska problemen hos människan

Det som minskar problem och den enda behandlingen mot hundallergi som finns idag är allergenspecifik immunterapi med extrakt från hundars hud och päls. Den är tyvärr lång, kostsam och med varierande och många gånger mycket dåliga resultat. Läs mer här.

Symptomlindrande medicinering med antihistaminer är den vanligaste hjälpen, men kan tyvärr ge jobbiga biverkningar, som t.ex. trötthet. Läs om Hanna´s erfarenheter.

Minska problemen från hunden

Hundens hud är den största källan till att allergener sprids. De kommer via hundens mjäll och hudfjäll. Genom att tvätta hundarna med allergenminskande schampo och vårda deras hud kan man avsevärt minska deras utsöndring av allergen och därmed minska människors allergiproblem. Läs gärna Matilda och Stinsen gästblogg som beskriver hur man kan lära hunden tycka om att bli tvättad och hur Matilda hanterar sin allergi.

Man kan även vara allergisk mot annat – t.ex. pollen – som hunden kan föra med sig via pälsen. Det är viktigt att minska den totala exponeringen av de allergen som man är känslig mot. Att tvätta hunden hjälper även till att få bort allergiframkallande ämnen som sprids via luften och kan fastna i hundens päls. Hundens hud mår dessutom bra av att hållas ren ifrån olika hudirriterande ämnen.

Allergenius® produkter bidrar till att hundens hud blir frisk och stark och tack vare det, avger mindre allergen vilket ökar möjligheten för dig och din familj att ha roligare tillsammans med hundar.

Saliv och päls

Saliv som hamnar på golvet kan enkelt torkas upp och man kan i hög utsträckning undvika kontakt med saliv genom att lära hunden låta bli att slicka. Detta nämns kortfattat i Thilde Hööks gästblogg "låter inte mina eller andras hundar slicka mig i ansiktet eller på händerna.”  

Undviker man att hunden/hundarna vistas i sovrummet hjälper man den allergiska personens immunförsvar att vila och återhämta sig under natten.

Om man är Can f 5 allergiker bör man undvika icke kastrerade hanhundar eftersom detta allergen (ett prostataprotein) finns i urinen hos dessa. När hunden rastas, vilket sker ett antal gånger varje dag, hamnar oftast lite urin i pälsen och när det torkar blir allergenet luftburet.

minska problemen med allergi

Minska problemen i miljön

Genom att våttorka hemmet kan man städa bort allergener utan att de rörs upp i luften och kommer in i den allergiska personens kropp via luftvägarna. Torka av det som kan torkas med fuktig trasa.

Dammsug, med allergentätt filter, utrymmen som är svåra att komma åt. Allergitätt filter (s.k HEPA filter) fångar upp de mycket små partiklarna (allergenerna) som allergiker reagerar mot. Med en vanlig dammsugare finns risken att man istället sprider allergener i luften eftersom dessa små partiklar kan passera igenom en vanlig dammsugares filter. Dammsug mycket noggrant de mattor och textilier som inte kan tvättas.

Centraldammsugare kan också minska förekomsten av allergen i miljön eftersom den suger upp luft och damm och transporterar ut luften (efter uppsamling av damm och partiklar) utanför huset.

Ventilation - bra för både päls- och pollenallergi

God ventilation och vädring kan bidra till mindre allergen i inomhusluften. Men om du är allergisk mot flera luftburna allergen som t.ex. pollen, så är pollensäsongen speciellt besvärlig eftersom ditt immunförsvar då blir belastat med flera allergener samtidigt och allergin byggs på. Under pollensäsongen bör fönstren därför vara stängda.

Om du är pollenallergiker, byt gärna kläder när du varit ute och skölj bort pollen ur håret innan du lägger dig. Samma sak gäller om någon i familjen varit i ett stall med hästar eller varit i kontakt med andra pälsdjur – t.ex. katter – om du är allergisk mot den typen av pälsdjur.

Utbytbara luftfilter inbyggda i ventilationssystemet hjälper till att minska allergen och partiklar i luften och finns ofta i nyare villor, men inte i äldre fastigheter. Nyare flerbostadshus kan också ha ventilationsfilter men det är inte alltid de sköts så bra. Installera därför gärna egna luftrenare i hemmet (speciellt i sovrummet så att immunförsvaret får vila under natten).

Tvättråd

Tvätta det som går att vattentvätta, gärna i minst 60 grader och undvik material och stoppade möbler som är svårstädade.

 

Läs mer

Mera information för referens finns här:

Astma och Allergiförbundets rekommenderade apparater
Astma och allergiförbundet info
Astma och allergilinjen info

PS. Medi-Tec´s allergiprofiltester och allergentester,  för hundallergiker och tilltänkta hundar,  hittar du här.